influenzaszezon meddig tart

Hogyan készüljünk fel az influenzaszezonra?

Lassan újra benne leszünk a vírusok, náthák időszakának sűrűjében, de hogyan készüljünk fel az influenzaszezonra? Hogyan védekezzünk az influenza ellen és mit tehetünk, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon vagy szeretteinken? Adunk néhány tippet az influenza elleni védekezéshez, mire figyeljünk, mit kerüljünk és milyen influenza elleni készítményekkel töltsük fel a házipatikát!

Mik az influenza tünetei

Az influenza tünetei között az orrfolyás, láz, köhögés, fejfájás, rossz közérzet dominál, de más influenza tünetek is jelentkezhetnek, mint például:

  • levertség
  • hányinger
  • végtagfájdalom
  • hidegrázás
  • magas láz
 • torokfájás
 • mellkasi égő érzés
 • orrfolyás
 • hátfájás
 • borzongás
 • száraz köhögés
 • könnyezés
 • orrdugulás
 • kötőhártya gyulladás

Hogyan védekezzünk az influenza ellen

Szakemberek szerint az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja az influenza elleni védőoltás felvétele. Vannak, akik ódzkodnak a védőoltásoktól, esetleg van valamilyen kizáró ok, amiért nem vehetik fel az influenza oltást, de ők is sokat tehetnek azért, hogy az influenzaszezont minél könnyebben és egészségesebben átvészelhessék!

Érdekes tény, hogy a koronavírus járvány ideje alatt drasztikusan csökkent a világban az influenzás betegségek száma. Ennek az oka az volt, hogy az emberek sokkal több mindent megtettek a vírusok terjedésének akadályozása érdekében, gondoljunk csak a védőmaszkok viselésére, a kézfertőtlenítők használatára vagy hogy nem mentek közösségbe, ha vírusos tüneteket tapasztaltak magukon.

Az influenza elleni védekezésben szerepe van az egészséges életmódnak, a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak.

Az influenzaszezon kezdete előtt érdemes multivitaminnal is támogatni a szervezetet, hogy a raktárak feltöltődhessenek, az immunrendszer védekezni tudjon!

Figyeljünk az alapos és gyakori kézmosásra, ha nincs lehetőség, használjunk kézfertőtlenítőt! Naponta sétáljunk a friss levegőn és 1-1 csésze gyógytea sem árthat, akár csipkebogyó, kamilla, hársfatea a kedvencünk!

Influenza elleni védekezés
Influenza elleni védekezés

Maszk viselése ajánlott, ha megbetegedtünk és közösségbe kell menjünk, illetve a házi patikát is érdemes feltölteni influenza elleni forró italporokkal, orrdugulás elleni készítményekkel. 

Otthon vagy a munkahelyen használhatunk jó minőségű illóolajat párologtatásra, akár a teafa, eukaliptusz vagy borsmenta is jótékony hatású lehet a légutaknak.

Influenza elleni védőoltás

Az influenza elleni védőoltás a leghatásosabb módja az influenza elleni védekezésnek. Elsősorban a fokozottan veszélyeztetett korosztályoknak – a gyermekek és az idősek számára – ajánlott, de minden olyan foglalkozást folytató embernek – például kórházi dolgozóknak és pedagógusoknak – segíthet az influenza megelőzésében, aki könnyen fertőződhet, mert közösségben van egész nap és ő maga is tovább adhatja a fertőzést. Természetesen bárkinél hatékony lehet az influenza elleni védőoltás, melyet a háziorvos adhat be kérésünk alapján.

A védettség nagyjából két hét alatt kialakul és az adott influenzaszezonban védelemre számíthat, akinél letelt ez az idő.

Meddig tart az influenzaszezon

Az influenza már a tünetek megjelenése előtt 2-4 nappal bennünk van és az első tünetek megjelenésétől számítva 5-7 napig fertőzőek vagyunk.

Az influenzaszezon átlagosan decembertől márciusig tart, de az előrejelzések szerint az idén, 2023-ban, hamarabb kezdődik az influenzaszezon. 

Ezt a járványügyi szakemberek arra alapozzák, hogy a Föld déli féltekén most tavasz van (pl. Ausztráliában) és ott megfigyelhető az influenza vírus jellegzetessége, ezáltal előre jelezhető, hogy a következő hetekben, hónapokban mi várható a Föld északi féltekén, azaz nálunk.

Korábban jelentkezhet idén az influenza, nem decemberben, hanem már október-november tájékán is. Lefolyását tekintve hasonlót várnak a tavalyi influenzajárványhoz.